Гугъл празнува своята 25-годишнина и по този повод екипът на компанията създаде забавен

...
Гугъл празнува своята 25-годишнина и по този повод екипът на компанията създаде забавен
Коментари Харесай

Гугъл празнува своята 25-годишнина

Гугъл чества своята 25-годишнина и по този повод екипът на компанията създаде занимателен дудъл.

Колкото и необичайно да звучи една от най-големите компании в света не знае точната си дата на раждане. Кога е рожденият ден на Google се оказва въпрос с нараснала компликация даже и за чиновниците и шефовете на софтуерния колос. През годините датата се е променяла, само че от 2012 се отбелязва на 27 септември, макар че тази дата не е изключително значима в календара на Google.

Съществуват най-малко шест други дати, които се празнуват като рожден ден на компанията и нито една от тях не е с по-голямо значение от другите.
 
Как стартира всичко?

През 1995 година докторантите на Станфордския университет американецът Лари Пейдж и роденият в СССР Сергей Брин по време на работата по дисертацията си демонстрират интерес към математическите свойства на " Световната мрежа " (World Wide Web, WWW). Скоро те вземат решение да основат по-удобен механизъм за търсене в интернет и създават личен логаритъм за нареждане на страниците. През август 1996 година новата им система за търсене стартира работа в мрежата с адрес google.stanford.edu. Като име за търсачката програмистите употребяват леко изменено изписване на цифрата " гугол ", обозначаващо единица със 100 нули (googol на анлг. език), с цел да покажат хипотетично вероятният брой на страниците в интернет, написа Дарик.

На 15 септември 1997 година, изоставяйки докторантурата, Пейдж и Брин регистрират за системата си обособен домейн, а на 4 септември 1998 година в Калифорния основават компанията Гугъл.

Google не е първата интернет търсачка. При основаването ѝ към този момент съществуват AltaVista, Yahoo! и други, но Google се отличава с по-доброто качество на търсенето и семплата, ненатоварена с реклами, начална страница.

До 2003 година Google става най-популярната търсачка на международния пазар, изпреварвайки Yahoo!. В момента компанията на процедура е международен монополист при търсенето в интернет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР